![© U.S. Marine Corps](/media/lib/1/1171197441_989493-8c5bae94d9b72a3e3cf3e1c5ea43ebe8.jpeg)
Mężczyzna też może karmić piersią
11 lutego 2007, 12:30Czy mężczyzna może karmić piersią? Okazuje się, że jest to możliwe, jednak pod kilkoma warunkami. Po pierwsze, musiałby przystawiać niemowlę do piersi przez kilka tygodni. Po drugie, głodzić się lub przyjmować specjalne leki, aby wpłynąć na swoją przysadkę mózgową.
![](/media/lib/100/n-zwitek-banknotow-ea56596110c0c55a490ec58008d3f7da.jpg)
Google zarabia więcej na iPhone niż na Androidzie
29 marca 2012, 17:45Z dokumentów przedstawionych przez Google’a w sporze sądowym, który firma toczy z Oracle’em, wynika, że Google więcej zarabia na iPhone niż na Androidzie. W latach 2008-2011 reklamy wyświetlane na urządzeniach z Androidem oraz aplikacje na ten system przyniosły wyszukiwarkowemu gigantowi 550 milionów dolarów
![](/media/lib/327/n-ciasto-b40e13e218094b03f88b2860a11947f0.jpg)
Naturalny sposób na białe pszenne ciasto
8 listopada 2018, 05:10Przechowywane pszenne ciasto podlega brązowieniu enzymatycznemu, przez co upieczone ciastka czy tarty nie wyglądają już tak apetycznie. Naukowcy wynaleźli jednak sposób, by w naturalny sposób zapobiec temu procesowi: wystarczy sięgnąć po białe wino i sok z cytryny. Koniecznie w połączeniu.
![](/media/lib/3/1173540108_430091-9a10cfb64193f2a2f00c5d5f100335d9.jpeg)
Nadchodzą ciężkie czasy dla AMD
10 marca 2007, 15:14Wojna cenowa z Intelem oraz zakup ATI znacząco odbiły się na finansach AMD. Kłopoty finansowe tej firmy spowodowały, że pojawiły się plotki o jej możliwym przejęciu przez duże grupy finansowe czy inne koncerny, jak IBM.
![](/media/lib/106/n-aspiryna-d79ee788ea90e9ca9ecb2c3ee6b3f7af.jpg)
Aspiryna - spalacz tłuszczu
20 kwietnia 2012, 17:37Dotąd słyszeliśmy głównie o przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym działaniu aspiryny. Teraz naukowcy zauważyli, że kwas salicylowy bezpośrednio zwiększa aktywność enzymu AMPK (kinazy aktywowanej 5'AMP), który prowadzi m.in. do oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach, wychwytu glukozy i wydzielania insuliny.
![](/media/lib/102/n-zanieczyszczenia-bfba9d07b8aaf56017554c71e2e21f61.jpg)
Emisja CO2 znowu rośnie
6 grudnia 2018, 12:58Globalna emisja dwutlenku węgla wzrośnie w bieżącym roku o 3% (± 1%) w porównaniu z rokiem ubiegłym. Tak wynika z raportu Global Carbon Project. Wciąż nie widać szczytu emisji. Dzieli nas od niego jeszcze co najmniej kilka lat, mówi Glen Peters z Center for International Climate Research w Oslo.
![Muchołówka żałobna© Simon Eugsterlicencja: Creative Commons](/media/lib/5/1175505663_083089-aae695ddf31f7e5f30d1f8794eabb388.jpeg)
Ptaki z Czernobyla umieją ocenić natężenie promieniowania
2 kwietnia 2007, 09:14Ptaki z okolic Czernobyla wybierają do gniazdowania miejsca o niższym poziomie napromieniowania. Nie wiadomo, jak wykrywają, gdzie jest bezpieczniej.
![](/media/lib/117/n-ipadsmartcover-da25ec932540f050b692d1742f213774.jpg)
Dotatkowe gadżety do setki milionów wpływów
29 maja 2012, 11:10Analityk Richard Kramer zauważył podczas Open Mobile Summit w Londynie, że Apple jest jednym z pierwszych producentów, którzy wychodzą poza sprzęt mobilny, jak to widać na przykładzie iPad Smart Cover. Wspomniany gadżet to magnetyczny pokrowiec, chroniący wyświetlacz iPada
![](/media/lib/335/n-siec-spoleczna-ad1d99fe989d1067442f24655cc990d7.jpg)
Algorytm na smartfona lepiej diagnozuje niż lekarze
8 stycznia 2019, 12:14W najnowszym numerze Nature Medicine opisano aplikację Face2Gene. Wykorzystuje ona algorytmy maszynowego uczenia się oraz sieci neuronowe do klasyfikowania charakterystycznych ech twarzy świadczących o zaburzeniach rozwoju płodowego i układu nerwowego. Aplikacja na podstawie zdjęcia stawia prawdopodobną diagnozę i wymienia inne, mniej prawdopodobne.
![](/media/lib/6/1177583108_828393-56955cee0ce46ba9259af8712fd4c394.jpeg)
Czemu napoje dietetyczne nie smakują jak zwykłe
26 kwietnia 2007, 10:19Dwoje naukowców z University of Illinois, Soo-Yeun Lee oraz Shelly Schmidt, postanowiło znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego dietetyczne napoje gazowane różnią się smakiem od swoich bardziej kalorycznych odpowiedników. Pomóc im w tym miał sztab przeszkolonych kiperów.